– Det är ju inte så speciellt jätteroligt eftersom vi har utehöns som i vanliga fall går i trädgården. Man är ju lite rädd att det kan smitta, säger Peter Fransson, ägare av Äggaboden.
På hans gård har de totalt 6 200 höns och nu hålls alla inomhus i stallet.
– Vi skyddar oss ännu mer och ser till att byta kläder, tvätta händerna och inga besökare får gå in i stallet, säger Peter Fransson.
Fågelinfluensa har konstaterats på två platser i Skåne och det är också två olika typer av influensa. Det ena fallet gäller en vild fågel som påträffats i Vellinge kommun och det andra fallet gäller en värphönsbesättning utanför Helsingborg. Tidigare och influensan också konstaterats i Danmark.
– Det är klart att närheten till Skåne och Danmark påverkar Blekinge men än har det inte konstaterats här. Vi bevakar situationen och är beredda på om det händer, säger Sandra Draismaa, länsveterinär i Blekinge.
”Är inte oroliga”
Fågelinfluensan som nu har konstaterats har aldrig smittats till människa och den risken bedöms mycket väldigt liten. Men mellan fåglar är smittorisken stor.
– Det är viktigt att man skyddar dem från vilda fåglar och inte har foder och vatten i det fria, säger Sandra Draismaa.
Trots larmet om konstaterad fågelinfluensa känner flera hönsuppfödare som SVT Nyheter Blekinge har pratat med ingen oro.
– Vi har våra höns inomhus och ser inte detta som något problem. Det ska ganska mycket till för att få in det på sina gårdar, säger Anders Ingemansson, som driver ett jordbruk utanför Sölvesborg.
– Det går inte att oroa sig för sådana saker för då skulle man inte kunna leva. Vi jobbar förebyggande och försöker vara beredda om det skulle inträffa, säger Peter Fransson.
”Får inte lämna gården”
SVT Nyheter har tidigare berättat att när det gäller den smittade värphönsbesättningen i Helsingborgstrakten har Jordbruksverket beslutat om en spärr, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna gården.
– Att fågelinfluensa nu påvisas i Sverige är inte helt oväntat, eftersom virus har förekommit hos både tama och vilda fåglar i flera länder i Europa under hösten. Smittan innebär naturligtvis en stor påfrestning för den drabbade gården. För att motverka smittspridning kommer alla fjäderfän att avlivas och anläggningen saneras, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.