Före detta kommunalrådet Mats Johansson säger att demokratigruppens arbete misslyckades. Foto: SVT

”Strategin att mota SD misslyckades”

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan skapade Socialdemokraterna en arbetsgrupp vars huvuduppdrag var att motverka Sverigedemokraterna.

Men planerna misslyckades.

Mats Johansson ledde den nationella arbetsgruppen.

2006 röstade runt åtta procent i Blekinge på SD. I dag är siffran för Skåne och Blekinge 26,2 procent, enligt Novus väljarbarometer.

– Vi lyckades inte med vårt arbete, säger Mats Johansson om demokratigruppen som upplöstes 2010.

I arbetsgruppen ingick förutom före detta kommunalrådet Mats Johansson (S) bland andra tidigare Metallordförande Göran Johnsson, riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson och förra partisekreteraren Marita Ulvskog.

Strömmar från Europa

– Vi studerade andra länder i Europa med växande högerpopulistiska strömningar, men inget parti lyckades hitta några framgångsrika strategier för att motverka de extrema krafterna, säger Mats Johansson.

– Det var bara att konstatera att det som hände inte var en isolerad företeelse för Sverige utan det var strömningarna i Europa som nådde Sverige.

Sverigedemokraternas explosionsartade ökning de senaste åren överraskar honom inte.

– Vi i arbetsgruppen studerade bland annat Landskrona och så länge SD låg under 6,7 procent var det inga större problem. Men när partiet passerade åtta procent blev det plötsligt legitimt att rösta på SD och åtta procent blev plötsligt över 20 procent.

Enligt Mats Johansson har de etablerade partierna misslyckats med att locka missnöjda väljare till sig.

Röra om i grytan

– Det är inte så att alla som röstar på SD är rasister. Det är väljare som är missnöjda som känner ett utanförskap och som vill ”röra om lite i grytan” som många väljare sa till oss i arbetsgruppen, säger Mats Johansson.

Precis som de främlingsfientliga strömningarna från Europa nådde Sverige hoppas Mats Johansson nu på att bakslaget för den hittills växande högerpopulismen i andra länder också kommer att nå hit.

– De politiska vindarna i Europa har börjat vända. Titta på vad som händer i Danmark, Holland och Frankrike, där har den nationalistiska högerpopulismen ”peakat” ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.