Hör Tarje Viblom Pedersen, turistchef för Visit Karlskrona, berätta om hur sommaren kommer vara för turistnäringen i Blekinge. Foto: Lucas Sjögren/SVT

Turistchefen: ”Vi ser en ökning på 20 procent”

Publicerad

Efter ett tufft pandemiår hoppades Blekinges turistnäring på ett lyft den här sommaren. Med lättande resrtriktioner och utländska turister som återvänder ser det också ut att bli så.

– Vi närmar oss våra normala siffror, säger Tarje Viblom Pedersen, turistchef för Visit Karlskrona.

2020 och inledningen av 2021 var tuffa för stora delar av turistnäringen. När folk uppmanades att resa mindre och utländska turister inte kunde komma till Blekinge fick många näringar som är beroende av turister det svårt.

I sommar ser det däremot ut som att den dystra trenden vänts.

– Vi ser en ökning inom turistnäringen på 20 procent. På många ställen  ser man ut att gå mot ett rekord år, säger Ola Söderdahl, VD för Visit Blekinge.

Förlorade intäkter

Men trots att trenden nu vänt påpekar Tarje Viblom Pedersen att en sommar inte kan ersätta alla förlorade intäkter.

– Det finns mycket att ta igen som vi förlorat de här två senaste åren, påpekar han.

Hör Tarje Viblom Pedersen, turistchef för Visit Karlskrona, berätta om hur sommaren kommer vara för turistnäringen i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.