• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får Victoria Villnersson och Jacob Kennemar klura på primtal på BTH. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Victoria, 11, räknar matte på BTH under höstlovet

Publicerad

På höstlovet finns tid för att vila från läxor och skolarbeten. Eller kan man göra det bästa man vet – lösa kluriga matteuppgifter.

Elvaåriga Victoria Villnersson var en av ett 100-tal ungdomar som besökte BTH för att utmanas i matte.

”Möjligheternas dag” på Blekinge Tekniska Högskola har fokus på elever med särskild begåvning i matte. Ungdomarna får under dagen möta andra med stort intresse och begåvning för matte – något de gör på en ledig dag.

– Jag gillar att lösa problem, jag älskar det. Man får försprång, det är därför jag är här, säger Victoria Villnersson från Karlskrona.

Från flera städer

Totalt är det närmare 100 ungdomar som anmält sig från flera olika skolor i södra Sverige, men också Stockholm och Göteborg. Samuel Sjögren, 9 år, har rest upp från Lund.

Trots att han går i fjärde klass föredrar han att läsa matte för årskurs 8.

– Efter det här ska jag på schackturnering sen ska jag hälsa på mormor, säger han.

Hör mer av mattetalangerna i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.