Hör Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent, om varför vildsvinen kan komma att bli betydligt fler. Foto: SVT

Jägareförbundet misstänker: Fler vildsvin till nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinsbeståndet i Blekinge har ökat de senaste åren och de kan komma att bli ännu fler under kommande år. Det misstänker Jesper Einarsson på Svenska Jägareförbundet och det grundas på främst två orsaker.

Blekinges varierande natur gör att många vilda djur trivs här. Beståndet av vildsvin har ökat de senaste åren, jaktdatan visar att man har gått från att skjuta cirka 1 000 vildsvin i Blekinge år 2006 till över 5 000 2019.

Svenska jägareförbundet anar att det kan komma att bli fler vildsvin under nästa år och det beror på främst två orsaker.

Vädret påverkar

Den ena är försenade kultingar då kullarna har förskjutits till senare på året.

– Vi hade en ganska mild vinter. Sen blev det kallt och fuktigt ett tag där, och då misstänker vi att en del av kultingarna dog. Senare har suggorna brunstat om och fött kultingar senare på året, säger Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent.

Han menar att när kultingarna fötts senare är de också mindre i storlek under hösten. Einarsson tror att jägare undviker att skjuta de minsta och därmed kommer de få leva vidare till våren.

– Det ska ju bli kött av det man skjuter.

Haft bra tillgång till ”raketbränsle”

Den andra orsaken till att det kan finnas fler vildsvin i Blekinge i år är att det varit flera bra ekollonår i rad, då ekollon är bra foder för de vilda djuren. Eftersom det finns mycket ek i Blekinge trivs djuren i länet.

– En del beskriver det som raketbränsle, de kommer i god form. Var det gott om ekollon förra året så lär det också vara många födda kultingar 2020 faktiskt, säger Jesper Einarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.