Lars-Peter Runesson, kommunjägare i Olofström, i en sönderbökad trädgård. Foto: SVT/Oskar Sandström

Så håller du vildsvinen borta från trädgården

Publicerad

Under hösten har fler villaägare runt om i Olofström fått sina trädgårdar och uteplatser uppbökade av vildsvin. Kommunjägaren Lars-Peter Runesson uppmanar nu olofströmsborna att skaffa elstängsel.

Vildsvinen har härjat överallt i Olofström under hösten. Från Jämshög till Kyrkhult. Och vildsvinsaktiviteten har varit ovanligt hög.

– Det har kommit in fler vildsvin i trädgårdarna. Vi tror att det beror på att det varit mer fallfrukt det här året och mycket ekollon och bokollon, säger Lars-Peter Runesson, kommunjägare.

Olofström

Vildsvinsaktiviteten har gjort att jägarna varit ute på vildsvinsjakt och planerar flera jakter framöver.

– Vildsvin kan man jaga året om, förutom suggan som är fredad några månader på våren. Och det är ledarsuggan som bestämmer när de andra är brunstiga.

Om ledarsuggan skjuts så kan de andra bli brunstiga när som helst under året, berättar Lars-Peter Runesson. Och det kan vara det som har hänt i Olofström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olofström

Mer i ämnet