Foto: Eriksbergs viltopark

Vildsvinsgaltar i blodigt slagsmål

Uppdaterad
Publicerad

I helgen fångade Eriksbergs viltpark ett blodigt slagsmål mellan två vildsvinsgaltar på film. De slåss nu om honorna och det kan gå riktigt våldsamt till.

I viltparken finns nu mer än 300 vildsvin och det är när honorna går i brunst som galtarna ryker ihop.

– De kan gå riktigt tufft till. Här på filmen blir det blodvite, de kan både långa och djupa sår längs sidorna. Betarna är sylvassa och vässas varje gång de öppnar och stänger munnen, berättar Eriksbergs vd Per-Arne Olsson.

Beteendet är helt normalt och personalen i viltparken behöver inte ingripa.

– Vildsvinsgaltarna har en slags brosksköld under huden, som skyddar dem. Broskskölden går framifrån och en bit bak mot lungorna. Här kan man se att en galt haltar när striden är över, men de hämtar sig snabbt, så fungerar det i naturen, säger Per-Arne Olsson.

Fler vildsvinsungar föds nu i parken varje dag.

– Ja, det är därför det är svårt att säga exakt hur många vi har. De äldre honorna föder nu och de yngre går i brunst, därav slagsmålen, säger Per-Arne Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.