Länsstyrelsens godkännande av grindar till Ebbamåla Bruk överklagas nu av Miljöförbundet Blekinge Väst. Foto: Anna Nordström / SVT

Vill få bort grindar till Ebbamåla Bruk – beslut överklagat

Uppdaterad
Publicerad

De omstridda grindarna som blockerar en väg intill Ebbamåla Bruk ska bort – det vill Miljöförbundet Blekinge Väst som nu överklagar länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Att Ebbamåla Bruk får lov att spärra av en väg med grindar strider mot Allemansrätten tycker Miljöförbundet Blekinge Väst. Därför överklagar de länsstyrelsens beslut, rapporterar BLT.

Tidigare har fiskare använt sig av vägen för att ta sig till Mörrumsån. Nu hänvisas besökare istället till en stig genom ett naturreservat, men det hävdar miljöförbundet strider mot Allemansrätten.

Vill värna hemfridszonen vid Ebbamåla bruk

Vägen går intill boningshuset vid Ebbamåla bruk och ägarna till bruket har spärrat av vägen för att värna sin hemfridszon. Det har Miljöförbundet Blekinge Väst satt sig emot, medan länsstyrelsen gått på bruksägarnas linje.

I sin skrivelse till Mark- och Miljödomstolen förtydligar miljöförbundet att kravet på att grindarna ska bort inte per automatik innebär att det inte får upprättas några grindar på området, men att eventuella grindar endast ska vara till för djurhållningssyften och i så fall bör bestå av enklare stängselgrindar, skriver BLT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.