David Adam i Hallabro vill starta ett säckpipeband.

Vill starta säckpipeband i Hallabro

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge kan snart få sitt första säckpipeband. Det säger skotske David Adam i Hallabro.

David Adam flyttade från skotska höglandet till Hallabro för två år sedan, efter att ha träffat sin svenska flickvän. Han har spelat säckpipa sedan han var elva år och turnerat runt i Europa med olika musikarrangemang. Nu önskar han att även blekingarna ska lära sig att behärska instrumentet.

– Det är inte så många som spelar säckpipa här i Blekinge så vi ska börja med en studiecirkel. Om vi kan få fyra-fem personer som kan spela kan vi sen starta ett band.

Säckpipan uppfanns troligtvis i Mellanöstern för 6000 år sedan. Den fick sedan spridning i Europa och var under 1700- talet populär vid hoven. Idag finns många olika säckpipetyper, men instrumentet är av många främst förknippat med skotsk marschmusik.

I Skottland får många barn lära sig att spela säckpipa i skolan. Men David Adam rekommenderar att man börjar med en mindre, flöjtliknande övningspipa.

– Det tar lite tid att lära sig att spela säckpipa. Du behöver börja med ett övningsinstrument för det är svårt att gå direkt på. Det är bra om du kan sitta ner och öva 30-40 minuter nästan varje dag – och älskar skotsk musik.

Studiecirkeln i säckpipespelande ska starta i Ronneby under våren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.