Villa Vik i Karlskrona brann ner till grunden under natten till söndagen. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Villa Vik övertänd – gick inte att rädda

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot söndagen började det brinna i Villa Vik i Karlskrona kommun. Träbyggnaden blev snabbt övertänd och har brunnit ner till grunden under natten.

Larmet kom in vid ettiden på natten och när räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad. 

– Huset var övertänt när vi kom fram, så vi gjorde inga släckåtgärder utan vi lät det brinna ner under kontrollerade former, säger Conny Jensen insatsledare vid Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Ingen risk för spridning

Den röda träbyggnaden låg avskilt i skogen vid Skönstavik. Det var ingen verksamhet i huset, så det tog ett tag innan branden upptäcktes. 

–  Det hade brunnit en stund innan vi kom dit, men det fanns ingen risk för spridning eftersom huset ligger enskilt, säger Conny Jensen.

Vid sjutiden på söndagsmorgonen avvecklade Räddningstjänsten sitt arbete och lämnade över ansvaret till kommunen som äger byggnaden. 

Brandorsaken är ännu okänd. Polisen kommer att göra en teknisk undersökning och i nulägen rubriceras händelsen som grov skadegörelse genom brand.

Kommunens plan var att göra om Villa Vik till ett nytt gruppboende och de hade börjat renovera byggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.