En villa är helt övertänd i en ort mellan Jämjö och Kättilsmåla. Foto: Suzanne Wernersson / Linslusfoto

Villabrand utanför Karlskrona – hus brann till grunden

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut i en villa i Bredagöl, strax norr om Karlskrona på onsdagsförmiddagen. När räddningstjänsten kom till platsen var huset övertänt, och insatsen riktades mot att förhindra spridning.

Vid 10.30-tiden larmades polis och räddningstjänst till en villabrand mellan Jämjö och Kättilsmåla.

– Det kommer in som brand i villa och ska vara i skogen 10 kilometer nordost om Karlskrona, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Bortom räddning

När räddningstjänsten kom till platsen var branden redan så utvecklad att villan inte gick att rädda.

– Det är en tvåplansvilla som är i ljusan låga. Vi kommer att låta den brinna ner och satsar på att skydda intilliggande byggnader. Det står en villa precis jämte och finns ett antal lador i närheten, säger Jonas Kullberg, räddningsledare för räddningstjänsten.

De personer som bor i huset har enligt räddningstjänsten lyckats ta sig ut ur huset och spridningsrisken beror nu på på vindriktningen.

– Där är ingen kvar i huset och just nu finns det ingen spridningsrisk så länge vinden inte vänder, säger Jonas Kullberg.

I stort sett nedbrunnet

Vid 13-tiden meddelar räddningstjänsten att den villa som branden startade i är i stort sett nedbrunnen.

– Det brinner fortfarande, men det är någorlunda under kontroll. Husen runtom har klarat sig och branden har inte spridit sig till terrängen, så just nu ser det bra ut. Vi har trappat av och skickat hem några styrkor, men är kvar på platsen i någon timma till, säger Jonas Kullberg.

Det är än så länge oklart vad som orsakat branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.