Efter 15 års engagemang i kontroversiella politiska frågor har Blörn Fries (S) tvingats vänja sig vid hot. Foto: Stina Sandström

Ville se Björn Fries hängd i lyktstolpe

Uppdaterad
Publicerad
Karlskronapolitikern och debattören Björn Fries (S) har till och från under många år fått utstå hat och hot. Senast i våras skrev en man i Blekinge en hotkommentar på sociala medier att han borde hängt i en lyktstolpe för längesedan. SVT Nyheter Blekinge kontaktade mannen som skrivit kommentaren.

Karlskronapolitikern och debattören Björn Fries (S) har under närmare 20 år fått utstå mycket hat och hot – något som också pågår fortfarande.

– Det har kommit med jämna mellanrum. Man har skrivit falska artiklar om mig, dödförklarat mig och skrivit att jag åkt dit i en stor knarkhärva, säger han.

Senast i våras skrev en person i en sluten grupp på sociala medier att Björn Fries (S) borde hängt i en lyktstolpe.

– Det är obehagligt. Även om man aldrig blir van vid det här, så blir man van ändå, säger Björn Fries.

”En spontan reaktion”

SVT Nyheter Blekinge ringde upp personen som skrivit kommentarerna.

– Det var inte menat som ett hot. Det var en spontan reaktion när man vet vad som håller på att hända i landet. Jag var upprörd och inte nykter heller, säger mannen.

Ångrade du att du skrev det här?

– Ja att jag skrev det på det sättet ångrar jag självklart. Däremot har jag fortfarande samma åsikt vad gäller många politiker om hur de borde få stå för det de har ställt till med.

Redan i slutet på 1990-talet var Björn Fries utsatt för mycket hat och hot.

– Det var mycket kopplat till nynazismen och högerextremeismen. Jag fick mejl, brev med köttslamsor i, telefonsamtal och vår lägenhet blev attackerad en natt.

Fick polisskydd

Hoten var så allvarliga att han fick polisskydd, skottsäkra fönster och en särskild brevlåda som skulle klara av om någon slängde i något som kunde explodera.

– Det var rätt kusligt, men man kunde inte bara lägga sig på rygg för då har de på något sätt vunnit, säger Björn Fries.

Björn Fries (S) har sett hur hoten genom åren har förändrats och att det i dag ser annorlunda ut.

– Jag upplever att folk nu är skickligare på att hålla sig precis på gränsen till om det är ett hot eller inte. Det som kan göra en både ledsen och besviken är att det är så svårt att få stopp på det. säger Björn Fries (S).

TV:Se hela inslaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet