Foto: Arkiv

Viltolyckorna i Blekinge ökar mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 sattes ett nytt rekord i antalet anmälda viltolyckor. Enligt nya siffror från Nationella Viltolycksrådet kan rekordet komma att slås redan i år, och Blekinge ser ut att öka mest i hela landet.

Antalet viltolycksanmälningar i Blekinge har ökat med över 53 procent jämfört med förra året, något som innebär att antalet anmälningar ökar mest i landet. Efter Blekinge följer Västernorrland och och Jämtland med ökningar på 42, respektive 41 procent. Bara i Gotland och Västerbottens län har antalet olyckor minskat.

Delvis kan antalet olyckor ha minskat på grund av föregående års statistik, ett högre jakttryck eller det faktum att antalet olyckor med vildsvin har ökat över hela landet.

– Vi har sett milda vintrar några år, något som innebär att fler djur klarar sig. Det naturliga urvalet sållar då inte bort lika många och det blir lättare för djuren att hitta föda, säger Niclas Dahl.

Trafikolyckor som involverar vilda djur består till tre fjärdedelar av olyckor med rådjur. Efter rådjuret är älgen vanligast i statistiken, trots att antalet vildsvinsolyckor snart ser ut att komma ikapp.

– Vildsvinen får fler ungar jämfört med rådjur, så påverkar det påverkar också statistiken, säger Niclas Dahl.

65.000-70.000 viltolyckor under 2017

Mellan januari och juni i år har anmälningarna för viltolyckor ökat med 19 procent jämfört med föregående år. Nu pekar allt mot att rekordet kommer slås igen och att det kommer anmälas mellan 65.000-70.000 viltolyckor i landet under 2017.

Sammanlagt ökade antalet viltolyckor i Sverige med ca 18 procent och slutade med 58.579 anmälningar under 2016. En anmärkningsvärd ökning då även föregående år var ett rekordår.

Antalet olyckor kan innebära fler kostnader för både privatpersoner och samhälle.

– Dels är det en kostnad för enskilde individen som ska laga bilen, kommer försent till jobbet eller skadas. Eller en samhällskostnad i försäkringar, förlorad inkomst för en arbetsgivare och att man i värsta fall kanske mister en person i personalstyrkan, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen.

– Staten står för sjukskrivningarna det kan leda till att polis och räddningstjänst belastas när de får rycka ut, säger Niclas Dahl.

Prognosen för 2017 bygger på statistik från Nationella viltolycksrådet och räknar bort olyckor med rovdjur men också sällskapsdjur som hundar, hästar och katter.

Var extra uppmärksam

För att Blekinge inte ska toppa statistiken över flest olyckor vid årets slut rekommenderar Niclas Dahl att man ska vara uppmärksam när man är ute och kör.

– Var extra uppmärksam på vad som händer vid sidan av vägen och att du anpassar din hastighet i områden där vilt kan passera, säger Niclas Dahl.

Antalet viltolyckor i Blekinge jan-juni 2016 och 2017

                   2016 2017   Skillnad

Älg                20 28         +40%

Hjort              7 7           0%

Rådjur          364 568      +56%

Vildsvin         41 53       +29%

Rovvilt           0 3           -

Summa:       432 659        +53%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.