Ny vindkraft planeras utanför Blekinges kust. Foto: Njordr och TT

Vindkraftspark planeras utanför Blekinges kust

Uppdaterad
Publicerad

En vindkraftspark med upp till 240 vindkraftverk. Det planerar norsksvenska bolaget Njordr Offshore Wind 48 kilometer söder om Blekinges sydöstra hörn Torhamns udde.

Det är BLT som rapporterar om planerna på vindkraftsparken Baltic Offshore Beta utanför Blekinges kust.

– Den här parken är viktig generellt eftersom det behövs förnybar energiproduktion för att uppnå Sveriges klimatmål. Den är också viktig eftersom  det är ett elunderskott i södra Sverige, säger satsningens projektledare Niclas Erkenstål till SVT Nyheter Blekinge.

Klar 2030

Planerna innebär upp 240 vindkraftverk med en maxhöjd på 330 meter. Parkens placering är i Östersjön 48 kilometer söder om Torhamns udde och 85 kilometer sydost om Karlshamn.

Enligt planerna ska parken stå klar 2030. Bolaget bakom förslaget, norsksvenska Njordr Offshore Wind, uppger att anläggningen ska producera energi motsvarande 2,2 miljoner villors hushållsel per år.

Blekinge ska tillfrågas

Parkens placering är utanför Sveriges territorialgräns men inom Sveriges ekonomiska zon. I myndigheternas tillståndsprocess är bland annat Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Sölvesborgs kommuner berörda samt Länstyrelsen Blekinge.

Projektledaren Niclas Erkenstål vill inte gå in på hur stor investering parken handlar om men uppger att det handlar om miljardinvesteringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.