Vindkraftverket tvingar henne att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Ett vindkraftverk i Lilla Kulleryd i Ronneby kommun har skapat en proteststorm bland grannarna. För Matilda Landegren och hennes sambo blev bullret till slut outhärdligt att de valde att flytta.

De flyttade till den lilla byn Sonekulla från Stockholm för att komma närmare naturen och lugnet. Men lantlivet fick en plötslig vändning i oktober när ett vindkraftverk installerades på en kulle mittemot deras hus.

-  Det är ett obehagligt ljud som jag tycker tränger in överallt. Det är inte roligt att vara på tomten längre, det finns ingen njutning i det. För det där malandet finns där hela tiden, äsger Matilda Landegren.

Totalt är det 36 hushåll som har hört av sig till kommunen med klagomål, vilket är ovanligt många enligt miljöinspektören och handläggaren Leif Abrahamsson.

– Det är framför allt bullret, att man tycker att det låter väldigt mycket och att det låter mer än man hade väntat sig att det skulle göra, säger han.

Nu ska fler utredningar göras för att se om vindkraftverket klara bullergränsen på 40 decibel. Om ljudvivåerna skulle visa sig vara högre så får bolaget vidta åtgärder.

– Man kan ju driva de här verken på olika sätt, justera bladvinklar och annat så att man kan sönka ljudnivån. Så det finns faktiska möjligheter att vidta om man då skulle behöva göra det, säger Leif Abrahamsson.

De boende har fått till den 10 februari på sig att komma med synpunkter. Frågan ska sedan lyftas på nästa möte i miljö- och byggnadsnämnden, men oavsett vad som sägs där så går flyttlasset från Sonekulla tillbaka till Stockholm för Matilda Landegren och hennes sambo.

– Det känns inte längre möjligt att motivera att bo här när det inte är trivsamt att vara ute längre. Det var ju det som var vårt liv här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer