Karlskrona Musikteater med Pia Dauhn, Åke Franzén, Joachim Mostberg, Peter Nilsson och Anna Lahmer. Foto: SVT

Diktares öde i nyskriven pjäs

Uppdaterad
Publicerad

En ny permanent teatergrupp i Karlskrona gör gemensam scendebut i nästa vecka. Pjäsen handlar om viskonstnären och poeten Dan Andersson och innehåller teater, musik – och livemåleri.

Gruppen kallar sig Karlskrona Musikteater och består av ett flertal kulturprofiler som i olika konstellationer spelat tillsammans de senaste åren. Nu har gruppen funnit en mer konkret form.

– Förhoppningen är att vi ska kunna jobba långsiktigt och regelbundet kunna erbjuda komedier, dramateater och musikföreställningar, säger skådespelaren Joachim Mostberg.

Premiär för nyskrivna ”Det är något bortom bergen” sker i Konsthallen i Karlskrona i nästa vecka. Därefter väntar en Blekingeturné. Musikpjäsen behandlar, ur olika perspektiv, skalden Dan Andersson liv och gärning och baseras på Anderssons dikter och musiktexter.

– Det finns ett vemod, men också en glädje. Vi tycker att texterna går att tillämpa på det samhälle vi lever i i dag med utanförskap och fattigdom, säger Anna Lahmer.

Musikerna Peter Nilsson och Pia Dauhn har båda bidragit med nyskriven musik till några av Dan Anderssons texter.

Idén kommer ursprungligen från konstnären Åke Franzén som blev nyfiken när han fick höra om dalkarlens Dan Anderssons koppling till Ronneby, genom de många brev han skrev till Rebecka Svensson, född och uppvuxen  i en stuga vid Silverforsen.

På scen står Franzén och målar olika motiv från olika scener ur föreställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer