Foto: SVT/Michelle Hallberg

Brandvittne hyllas – larmade om anlagd brand vid närbutik

Uppdaterad
Publicerad

Hade inte en granne vaknat och sett hur någon försökt tända eld på närbutiken i Spandelstorp så hade hela affären kunnat stå i lågor. Nu kunde räddningstjänsten snabbt vara på plats för att släcka branden.

– Det var helt avgörande för utgången, säger Christer Lindau på räddningstjänsten.

Runt midnatt kom larmet om att det brann vid ICA-butiken i Spandelstorp utanför Karlskrona. En granne i området hade nämligen turligt nog vaknat och sett lågor vid butiken.

– Det hade kunnat sluta illa. Det var hemskt att vakna upp av det samtalet i natt, säger butiksägaren Fredrik Svensson.

SVT Nyheter Blekinge träffar i dag vittnet, som inte vill ställa upp med varken namn eller bild av rädsla för att själv bli utsatt för något. Men han berättar att han skulle sova, men av en slump gick upp och då fick se hur det brann vid butiken en bit bort.

– Jag förstod först inte riktigt vad det var som hände. Jag tänkte att det var någon som var där och jobbade, men insåg att det var orimligt eftersom det var natt. Då såg jag att det var lågor och att det brann, så jag ringde 112 direkt. Jag förstår nu i efterhand att det hade kunnat sluta illa om jag inte hade sett det, säger vittnet.

Tidig utryckning helt avgörande

Räddningstjänsten kunde då snabbt komma till platsen för att släcka branden. Det hade då brunnit både vid entrén och vid en reklamskylt som var placerad på butiksfasaden.

– Tidig upptäckt utav brand är helt avgörande för de skador som det blir på en byggnad. Om vi kan vara tidigt på en plats så kan vi ganska snabbt begränsa branden. Vi är oerhört tacksamma för att allmänheten verkligen ringer till SOS när man ser sådana här saker. Det är väldigt vaket så det får vi lovorda, säger Christer Lindau på räddningstjänsten Östra Blekinge.

Vad är din bedömning, vad hade kunnat hända om vittnet inte sett händelsen och larmat direkt?

– Om branden får fäste i byggnaden, då kan man prata om totalskador. Det blir ju oerhört stora materiella skador.

Söker fler vittnen

Polisen har upprättat en anmälan om försök till grov skadegörelse genom brand. Än så länge har man inte kunnat gripa någon för brottet.

– Hade vittnet inte sett det här så hade det kunnat ta sig ordentligt. Vi söker nu fler iakttagelser som kan ha gjorts i Spandelstorp under natten. Har man det ska man höra av sig till polisen, säger Magnus Hansson hos Blekingepolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.