Smittskyddsläkaren ber om rekommendation till distansundervisning. Foto: SVT

Blekinges smittskydd vill se distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Elever på gymnasiet och högstadiet i Blekinge ska få distansundervisning från och med måndag och tre veckor framåt, det föreslår smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i en skrivelse till Folkhälsomyndigheten.

Tanken är att klasserna glesas ut så halva klassen växelvis studerar hemma medan andra halvan är i skolan.

Bengt Wittesjö ber myndigheten att fatta beslut om en rekommendation att återigen införa distansundervisning, något som P4 Blekinge var först med att berätta.

Ett undantag skulle vara särskolor, vissa praktiska moment, elever som är i behov av undervisning på plats för att slutföra sin utbildning och elever vars psykiska och fysiska hälsa skulle påverkas av hemundervisningen.

Minskar trängsel

Smittspridningen har ökat snabbt under hösten och särskilt i skolmiljö. Nu väntas även en smittotopp under januari. Bengt Wittesjö menar att om eleverna får hemundervisning minskar trängsel i både skolmiljö samt under resor till och från skolorna. Parallellt hinner regionen erbjuda alla barn mellan 12-15 år två vaccindoser under denna period.

Åtgärden skulle också minska risken för vidare smittspridning till syskon och andra familjemedlemmar, vilket i sin tur ökar möjlighet för närvaro på arbetsplatser och i skola, enligt Wittesjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer