Foto: TT/SVT

Yaras mördare varnad – misshandlade fängelseanställd

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som dömdes till livstids fängelse för mordet på åttaåriga flickan Yara i Karlskrona varnas efter en incident på säkerhetsfängelset Hinseberg.
Enligt en dom från förvaltningsrätten har hon misshandlat en i personalen på anstalten.

Det var i november förra året som kvinnan enligt förvaltningsrättens dom inte ska ha följt personalens anvisningar och blivit aggressiv. Hon ska ha slagit till en anställd på armen och greppat tag i den. Eftersom det strider mot anstaltens regler har hon tilldelats en varning av Kriminalvården.

Kvinnan överklagade Kriminalvårdens beslut till Förvaltningsrätten som beslutade att avslå överklagan. I förhör medger kvinnan att hon höjde rösten och att hon ”knuffat undan en hand” på personalen.

Av Kriminalvårdens handlingar framgår det att fängelset haft upprepade problem med Yaras livstidsdömda mördare. Hon har vid fleratalet tillfällen rapporterats för olämpligt uppträdande, våld och hot.

”Tuff situation”

Kvinnan dömdes till livstids fängelse år 2015 för mordet på åttaåriga Yara i Karlskrona. Även kvinnans sambo, Yaras morbror, dömdes till 14 års fängelse för mordet. Under hela rättegångsprocessen hävdade kvinnan att hon är oskyldig – något hon vidhåller än i dag.

– Det är fortfarande en tuff situation för henne. Hon anser att hon är oskyldig, säger kvinnans advokat Eric Widner.

Efter fängelsedomen har kvinnan flyttats till rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö under en period men är nu placerad på kvinnofängelset Hinseberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer