Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ytterligare ett 20-tal stridspiloter begär tjänstledigt

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet bland stridspiloterna inom flygvapnet fortsätter. Utöver de 30-tal piloter som i våras lämnade yrket för studier, har nu ytterligare ett 20-tal begärt tjänstledighet.

Det var i våras som ett 30-tal piloter begärde tjänstledigt från Försvarsmakten för studier, främst på grund av missnöje med pensionsavtalet.

Men trots att Arbetsgivarverket i september meddelade att stridspiloterna får behålla sitt ursprungliga pensionsavtal – det vill säga pension vid 55 år i stället för 67 – har endast tre av piloterna kommit tillbaka.

Ytterligare 20 lämnar

Och nu har alltså ytterligare ett 20-tal piloter begärt studieledighet för att börja studera efter årsskiftet, enligt Sveriges Radio.

– Jag tror att det är ganska kännbart redan. Fortsätter det såhär, att man inte lyckas locka tillbaka individerna, utan de kommer att fortsätta sin nya karriär, så har vi nog problem väldigt snart, säger Per-Martin Sternevi, ordförande för piloternas intresseorganisation, FPI, till radiokanalen.

Bakgrunden till studieledigheten är ett missnöje med lönenivåer. Enligt FPI ligger lönenivån för en stridspilot inom försvaret på 20-30 tusen kronor mindre i månaden,  jämfört med en pilot inom Sjöfartsverket eller Kustbevakningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.