Ukrainas president tackade svenska hamnarbetare i tal

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj riktade ett särskilt tack till Svenska Hamnarbetarförbundet i ett av sina tal på fredagen – efter att bland andra Stillerydshamnen i Karlshamn valt att blockera ryska fartyg.

Zelenskyj uttryckte tacksamhet över EU:s sanktioner mot Ryssland, men valde sedan att särskilt rikta sig till Svenska Hamnarbetarförbundet uppger P4 Göteborg.

– Jag är särskilt tacksam för det Svenska Hamnarbetarförbundet, som lovar att inte ta emot ryska fartyg, säger Zelenskyj under talet.

Svenska hamnarbetarförbundet lade på torsdagen ett varsel om blockad av ryska fartyg och ryskt gods som kommer till svenska hamnar.

– Syftet är att stödja våra kollegor i Ukraina och vi vill inte göda ryska krigsmaskinen, så de ska inte få medel att fortsätta kriget. Vi gör vad vi kan, sa Christian Ternström, som är medlem i förbundet och arbetar i Stillerydshamnen, till SVT på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.