Ann Linde säger att information om EU i skolorna kan bli bättre. Här besöker hon Kristinegymnasiet i Falun. Foto: SVT

Skolelever behöver lära sig mer om EU

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen anser att kunskapen om EU är för låg, bland annat i skolorna. Nu satsar man tio miljoner kronor på mer information om Europeiska unionen. Det berättade EU-minister Ann Linde vid ett skolbesök i Falun.

EU- och handelsministern Ann Linde (S) var i dag på besök i Dalarna och träffade eleverna på Kristinegymnasiet i Falun där hon berättade om EU och svarade på frågor.

Emmy Strömmer, elev på Kristinegymnasiet i Falun.

Eleverna i Falun tyckte att det var bra med ministerbesöket.

– Vi pratar inte så mycket om EU i skolan, så det var bra att få höra det här. Vi fick en liten inblick i vad EU gör och hur viktigt det är, säger Emmy Strömmer, elev på Kristinegymnasiet i Falun.

Kan bli bättre

Ann Linde säger att information om EU i skolorna kan bli bättre.

– Därför satsar vi på att elever och lärare ska få större möjligheter att lära sig om EU genom skolambassadörer. Vi lägger även tio miljoner i budgeten för att öka delaktigheten och kunskapen om EU, säger Ann Linde (S), EU-och handelsminister.

Ann Linde (S) EU-och Handelsminister

Kommunernas ansvar

Efter besöket i skolan var det dags att lyssna på vad kommunerna och region Dalarna tänker göra, för att förståelsen om hur EU påverkar länet ska öka.

– Jag tror att vi måste bli tydligare på att visa hur mycket EU påverkar oss i vardagen. Och ta reda på vad befolkningen tycker om olika frågor så vi kan påverka EU i den riktning som befolkningen i Dalarna faktiskt skulle vilja ske. Där finns det en del kvar att göra, säger Abbe Ronsten, (S), ordförande i Region Dalarna.

TV: Se inslaget här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer