100 nya övervakningskameror sätts upp i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Borlänge ett rejält kliv vad gäller kameraövervakning. I ett samarbete mellan kommunen och polisen ska 100 nya övervakningskameror sättas upp vid brottsutsatta ställen i staden för att öka medborgarnas trygghet.

– Det är en del i vårt ansvar som kommun att arbeta för trygghet och säkerhet i kommunen, men framför allt är det polisen som behöver de här hjälpmedlen, säger kommunalrådet Karin Örjes (C).

Borlänge har haft svårt att få brottsligheten att minska och under året har ett par dödsskjutningar av avrättningskaraktär inträffat i staden.

Inspireras av Storbritannien

Ett ökat antal kameror kan verka avskräckande menar kommunpolisen Erik Gatu. Han ser Storbritannien som ett föregångsland där hans kolleger har många övervakningskameror till sin hjälp och har mycket stor nytta av dem.

– Jag har sett exempel på hur man kan följa en gärningsman i princip genom hela centrala London. Vi kommer kanske inte att få riktigt den kameratäckningen, men det är klart att det blir ett hjälpmedel som underlättar avsevärt, säger Gatu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.