Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De behöver återhämtning” – Hör fackordföranden Marion Væggemose om vikten av att medlemmarna får sin semester. Foto: Anders Hansson/SVT

Efter pandemiåren: Region Dalarna utlovar fyra veckors semester – men bonus till den som jobbar

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna dras med stora semesterskulder till sin personal  – men i år lovar Region Dalarna att alla anställda ska kunna få fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Samtidigt får personal som vill sälja bort sin sommarsemester 15 000 kronor per vecka. Ett erbjudande Vårdfacket vill att personalen ska slippa ta ställning till.

– Personalen är tröttkörd och behöver sin semester för att få återhämtning, säger Marion Væggemose som är avdelningsordförande för Vårdfacket.

Innestående semester

Væggemose är nöjd med Regionens löfte om fyra veckors semester, men bekymrad över hur det ska gå att ta ut den innestående semester som många sjuksköterskor och andra medlemmar i Vårdförbundet har.

Många har jobbat extra under pandemin och vid årets slut kräver facket att max 30 sparade dagar ska gälla igen som kollektivavtalet säger, efter en tillfällig dispens upp till 40 dagar.

Regionen presenterar plan

Regionen har avböjt att kommentera sommarbemanningen i nuläget. Hela semesterbilden är inte klar ännu och först om ett par veckor kommer man att kunna presentera exakt hur många vårdplatser det kommer att finnas under sommaren och vilka avdelningar som kan behöva stängas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet