Foto: TT.

Rättegång om människohandel – föräldrar åtalade

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig flicka som i februari anmäldes försvunnen, hade i själva verket tagit sig till en annan ort för att komma bort från sin tillvaro som tiggare. Nu står hennes föräldrar inför rätta, åtalade för att ha utnyttjat dottern.

Rättegångar gällande människohandel är inte så vanliga i Sverige men just nu pågår en rättegång i Falu tingsrätt där en mamma och pappa står åtalade för att ha utnyttjat sitt barn till att tigga.

– I det här fallet så handlar det om människohandel riktat mot de tilltalades egen dotter och det har bara prövats vid något enstaka tillfälle tidigare vad jag känner till, säger Kristofer Magnusson, vice chefsåklagare i Falun.

Tog sig till annan kommun

Det var i mitten av februari som den nu 15-åriga flickan anmäldes försvunnen och polisen inledde en förundersökning om människorov. Det visade sig sedan att flickan fått hjälp att ta sig till en annan kommun och där uppsökt socialtjänsten.

De åtalade nekar till brott. Både föräldrarna till flickan och hennes båda syskon menar att hon ljuger.

– Min uppfattning är att syskonen skyddar föräldrarna, men det är en fråga som tingsrätten får pröva, säger vice chefsåklagare Kristofer Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.