– Jag har ingen kännedom om personen begått brott tidigare, säger Ludmila Pronko kammaråklagare. Foto: Polisens förundersökning/Rickard Sjödin

17-åring åtalas för grov mordbrand på Gylle skola i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Det var en söndagskväll i november förra året som en brand bröt ut på Gylle skola i Borlänge. Larmet kom vid åtta-tiden och vid 22-tiden var den släckt.

– Den information jag har är att en skolans längor skadades svårt, sa Mathilda Borgström, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen till SVT Nyheter Dalarna i november.

Samma kväll greps en ung person på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand och idag har han åtalats av Falu tingsrätt. Enligt åtalet ska den tilltalade 17-åringen ha tänt eld på inredning och möbler.

– Jag har ingen kännedom om personen begått brott tidigare, personen har inte varit straffmyndig så länge. Jag vet att kommunen sagt att kostnaderna efter branden har landat någonstans runt fem miljoner kronor, säger kammaråklagare Ludmila Pronko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.