Stora delar av busshållplatsen Knutpunkten hölls avspärrad efter det misstänkta mordförsöket i september 2022. Foto: arkivbild SVT

17-åring knivhögg tonåring vid Knutpunkten i Falun – frikänns ändå

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid den 21 september 2022 blev en 16-åring knivstucken i bröstet vid Knutpunkten i Falun. Nu friar Falu tingsrätt den huvudmisstänkte 17-årigen från misstankarna om mordförsök, eftersom det inte är motbevisat att det kan ha varit en oavsiktlig skada.

Två dagar tidigare hade 16-åringen tillsammans med en 19-årig vän rånat 17-åringen på en mobil, i samband med att de möttes upp för en narkotikaförsäljning.

När 17-åringen och 16-åringen träffades på dagen för knivskärningen uppstod ett tumult där 17-åringen höll i en kniv som stacks in i 16-åringens bröstkorg. 16-åringen fick livshotande skador, bland annat i höger lunga.

Otillräcklig bevisning

Åklagaren har inte lyckats bevisa att 17-åringen högg kniven i bröstet på 16-åringen med avsikt eftersom det uppstod en närkamp mellan de båda. Utan bevisat uppsåt att skada eller döda väljer Falu tingsrätt därför att fria gällande misstankarna om mordförsök.

Alla tre döms för något

16-åringen döms till 105 timmars ungdomstjänst för medverkan i rånet.19-åringen döms till skyddstillsyn och en månads fängelse för medverkan i rånet.17-åringen döms till ungdomsvård för narkotikabrott, men ska få sammanlagt 42 890 kronor av de andra två i skadestånd för rånet.

Vändningen i Svea hovrätt

Uppdatering den 28 juni 2023:

Svea hovrätt har ändrat brottsrubriceringen. 17-åringen döms istället för vållande till kroppsskada och för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Däremot ändras inte straffet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens presstalesperson Christina Hallin kommenterar händelsen samma dag som den hände. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.