Covid-peak väntas i slutet av januari

Uppdaterad
Publicerad

Antalet som drabbats av covid-19 ökar i Dalarna och så även de som insjuknat i omikron, där hittills 17 bekräftade fall av virusvarianten kunnat konstaterats i länet.

Samtidigt söker region Dalarna fler smittspårare och gör sig beredda på den väntade corona-kulmen.

Just när fler träffas, så ökar också risken för att smittspridningen tar fart. En sån oro finns nu när skolorna strax öppnar igen och eleverna kommer tillbaka från julllovet.

– I nuläget finns inget planer på åtgärder men vi har en fortsatt dialog med Folkhälsomyndigheten om läget, säger Helena Ernlund vid region Dalarna.

Coronaviruset i Dalarna

Söker fler smittspårare – ”Vård- och omsorg prioriteras nu”

När en person drabbas av covid-19, så sker också en smittspårning från Region Dalarnas sida. Men i nuläget måste region Dalarna ha fler som spårar.

– Som det är nu, så hinner smittspårarna inte att spåra kring alla positiva fall som de har hunnit tidigare, utan man fokuserar på de som jobbar inom vård- och omsorg nu, förklarar Helena Ernlund.

– Varje enskild person som testar positivt får däremot meddelande om att göra en egen sorts smittspårning, alltså att informera de man bor med och de man umgåtts med, så att de ska testa sig.

Men tycker du smittspårningen behövs och att den gör nytta?

– Det gör den och vi kommer försöka smittspåra så långt vi kan. Nu så prioriteras vård- och omsorg men vi letar även efter fler smittspårare och hoppas då också kunna utöka smittspårningen, förklarar Ernlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet