Jakten inleds den 1 mars 2024 och avslutas sista dagen i månaden eller när alla 17 djur skjutits. Foto: Junge, Heiko

17 lodjur får fällas i Dalarna 2024 – licensjakt i mars

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att 17 lodjur får fällas i Dalarna under 2024. Det är samma antal som sköts under 2023.

Jakten kommer att pågå under mars månad och av de 17 djuren får högst sju vara fullvuxna honor.

– Dalarnas förvaltningsmål för lodjur är 47–69 individer, medan det senaste inventeringsresultatet visade att stammen låg på cirka 109 lodjur. Vi arbetar nu för att successivt nå länets förvaltningsmål, utan att äventyra lodjursstammens gynnsamma bevarandestatus, säger Caroline Dickson, chef på enheten för vilt vid Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

Lodjur i Dalarna

Länsstyrelsens bedömning är att licensjakten behövs av hänsyn till länets tamdjurshållning, fäbodkultur och rennäring. Jakten ska enligt Länsstyrelsen inte utgöra någon fara för lodjursstammens gynnsamma bevarandestatus.

Under 2023 sköts 17 lodjur vilket då var den största lodjursjakten på över 20 år i Dalarna. Så här rapporterade SVT Dalarna då:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Målsättningen är att skjuta fler än vad som behövs för att sänka stammen” – hör mer i klippet om licensjakten på lodjur. Foto: Heiko Junge/NTB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lodjur i Dalarna

Mer i ämnet