Foto: Kenneth Lehto

1700-talsgård belönas med pris

Uppdaterad
Publicerad

I år delas Dalarnas byggnadsvårdspris ut för första gången. Vinnaren är en stuga med över 200 år gamla fönster och tak i original.

Dalarnas byggnadsvårdspris delas ut till de som bevarat Dalarnas kulturhistoria och byggnadstradition. Priset instiftades förra året och kommer att delas ut vartannat år och det första priset delas ut till kenneth Lahto och Astrid Danielsson-Lahto för deras arbete med Sammilsgården i Gulleråsen. Enligt juryn har ägaren visat omsorg i att ta tillvara det gamla trähuset på husets egna villkor.

– Restaureringsarbetet har fått ta tid. Huset har även blivit en familjeangelägenhet, hela familjen har varit engagerad och involverad på olika sätt i ombyggnationen, säger Kenneth Lehto.

Ensamstuga blev parstuga

Målet med Sammilsgårdens renovering har varit att bevara allt som inte varit direkt omöjligt att rädda. Varken fasader eller planlösning har förändrats nämnvärt och i huset finns fönster och tak som är i original från 1700-talet. Ursprungligen är gården en enkel stuga från 1700-talet men som under 1800-talet byggdes om till en parstuga.

Restaureringsarbetet har pågått sedan 1983, men arbetet med huvudbyggnaden påbörjades först 2006. Kenneth och Astrid har tillsammans med de tre sönerna gjort mycket av restaureringsarbetet själva, men har till svårare moment anlitat hantverkare. En stor inspirationskälla i renoveringsarbetet har varit byggnadsantikvarie Göran Gudmundssons böcker.

Prisutdelning med landshövdingen

– Att en bräda som hållit i över hundra år får leva vidare trots sprickor och defekter, det utgör nyckeln till att byggnaden bibehåller sin autenticitet och på ett värdigt sätt bevaras i framtiden, säger Jacob Hidemark, jurymedlem för Dalarnas byggnadsvårdspris.

Prisutdelningen äger rum den 28 maj, och priset som är en bronsplakett delas ut av landshövdingen Maria Norrfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.