Igrenes vd Mats Budh. Foto: SVT

Omstridd borrning efter gas i Mora går ännu djupare

Uppdaterad
Publicerad

I en månads tid har metangas från underjorden facklats och brunnit upp vid företaget Igrenes provhål på industriområdet i utkanten av Mora. Och i sommar vill företaget borra ännu djupare.

Enligt ett produktionstest som just avslutats visar anläggningen ett stabilt tryck enligt Igrene. Testet visade också en vattentemperatur på 18 grader och att det i snitt kom upp 18 kubikmeter 96 procentig metangas i timmen, vid pumpning av en kubikmeter vatten.

LÄS MER: Får inte förlängt undersökningstillstånd kring Siljan

Igrenes vd Mats Budh säger att testet har gett de resultat de förväntat sig och att de nu via borrhålet har kontakt med fri gas på större djup.

Därför ska företaget i sommar fördjupa det nu 245 meter djupa hålet till 500 meter och även borra ett ännu djupare hål en bit bort.

– Det är ju inte givet att vi ska fortsätta att producera i Igrenes namn, utan det kan mycket väl någon annan av de stora inom det här området göra, säger Budh.

Foto: SVT

Vill ha produktionstillstånd

Faller sommarens planerade borrningar väl ut så planerar företaget att söka produktionstillstånd för att utvinna gasen, en process som Budh uppskattar kan ta två år.

Samtidigt finns det politiker som, med tanke på klimatet, vill införa ett svenskt förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas. Regeringen har låtit utreda konsekvenserna av ett sådant förbud, men vad det slutar är än så länge oklart.

Kritiska till utvinningen

Naturskyddsföreningen i Dalarna är kritisk till Igrenes expansionsplaner och tycker att metangasen borde få vara kvar under jorden.

– Man plockar upp kol och släpper ut den i atmosfären helt i onödan, säger föreningens ordförande Mattias Ahlstedt till SVT.

Han tycker att man istället för gas ska använda förnyelsebar energi.

Igrenes VD hävdar att gasutvinning till och med skulle ha miljömässiga fördelar:

– Som det är nu läcker Siljansringen som ett såll. Då är det bättre att vi tar hand om gasen och använder den på ett vettigt sätt, säger Mats Budh till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.