19-årige Riazat får miljardbudget

Publicerad

FALUN När de rödgröna vid årsskiftet tar över makten i Falu kommun, kommer den tyngsta nämnden att ledas av en 19-åring. Vänsterpartiets Daniel Riazat blir ordförande i skolnämnden och därmed en av de yngsta politikerna i landet med ett så stort ansvar.

I april 2004 demonstrerade skolkamrater i protest mot att Daniel och Helya Riazat, som bott i Falun i fyra år, tillsammans med sin mamma riskerade utvisning till Iran. Det var första gången som namnet Daniel Riazat nämns i offentliga sammanhang.

Familjen fick stanna och Daniel Riazat fortsatte att ge avtryck på olika sätt. Han arrangerade Fem-i-tolv-manifestationer på Stora Torget, han engagerade sig i kampen mot främlingsfientlighet och han blev ordförande för Ung Vänster i Dalarna.

Nu, 19 år gammal, blir han som i våras själv tog studenten ny bas över all skolverksamhet i Falun, med ansvar för en budget på över en miljard.

– Det är förstås en stor utmaning, säger Daniel Riazat, som under hösten läst kurser i juridik vid Uppsala universitet. Jag kommer att jobba heltid politiskt och skolfrågorna är verkligen i fokus.

På Haraldsboskolan, där Daniel Riazat gått, verkar förtroendet för honom vara stort bland både elever och personal.

– Han satt med i vårt programråd för naturvetenskap och utmärkte sig genom att vara en mycket engagerad elev. Jag tror på Daniel och hoppas att han lyckas med sitt nya uppdrag, säger rektorn Christel Zedendahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer