Det är strykande åtgång på visir, munskydd, plastförkläden och handskar för att vårdpersonal ska kunna jobba säkert. Foto: Mikael Fritzon

2 000 plastförkläden om dygnet går åt i hanteringen av coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har skapat ett centrallager dit all medicinsk utrustning skickas för att sedan distribueras till olika avdelningar. Och det är stora mängder som går åt just nu.

Hanteringen av patienter med konstaterad coronasmitta kräver ordentliga säkerhetsåtgärder för att inte vårdpersonal ska bli smittad. Det gör att enorma mängder skyddsmaterial går åt.

På infektionskliniken och intensivvårdsavdelningarna där coronapatienterna får vård behöver personalen byta skyddsutrustning konstant.

Coronaviruset i Dalarna

– Och det är bara på infektionskliniken och intensivvårdsavdelningarna, sen tillkommer den ordinarie verksamheten, säger Fredrik Olérs, processägare logistik för regionservice.

För att effektivt kunna distribuera skyddsmaterial där det behövs bäst har Region Dalarna skapat ett centrallager.

– Vi har varit väldigt noga när vi prioriterar materialet att det ska ske en fördelning utifrån vad smittskyddsavdelningen rekommenderar, säger chefläkare Helena Hellström.

I klippet berättar Helena Hellström mer om syftet med centrallagret och hur tillgången på skyddsmaterial ser ut.

Så här mycket går det åt på ett dygn:

2 000 plastförkläden

400 munskydd av olika skyddsgrader

24 liter handsprit

5 000-6 000 plasthandskar

20 liter sprit för att desinficera olika ytor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet