25 studenter har blivit avstängda eller varnade vid Högskolan Dalarna under 2018. Foto: Kid Svedberg

25 studenter avstängda eller varnade vid Högskolan Dalarna

Publicerad

Enligt en ny rapport som myndigheten Universitetskanslersämbetet (UKÄ) gjort har antalet högskole- och universitetsstudenter som stängts av eller fått en varning ökat med 51 procent sedan 2015. Från 880 till 1326. Högskolan Dalarna är inget undantag.

Totalt rör det sig om 25 studenter vid Högskolan Dalarna som berörs. 21 ska ha stängts av och fyra personer har fått en varning.

Pontus Kyrk är jurist vid UKÄ och är den som är ansvarig för rapporten.

”Det är en kraftig ökning”

— Vi har granskat disciplinärendena vid universitet och högskolor och kan konstatera att det är en kraftig ökning. Vi vet inte vet varför det ökat så mycket som det har. Det kan vara så att lärosätena nu är bättre på att upptäcka fusk men det kan även finnas andra orsaker. Vi hoppas att denna rapport om disciplinärenden och rättsfallssamling som vi släpper idag kan fungera som underlag för vidare analys, säger Pontus Kyrk.

De vanligaste orsakerna till disciplinära åtgärder rent generellt är plagiering i olika arbeten och fusklappar i samband med tentamenstillfällen enligt rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.