Den gruvliga historien om Grängesberg

Uppdaterad
Publicerad

Historien om gruvan i Grängesberg är lång och dramatisk.

Det gamla Grängesberg försvann ner i underjorden och ett nytt centrum fick byggas.

Hela bygden är perforerad som en schweizerost under jord. Mängden järnmalm som brutits från 1500-talet och framåt är enorm.

För Grängesberg var brytningen av järnmalm rena guldgruvan – brytning som skedde med utrustning från 1800-talsföretaget GIA.

Gruvbrytning förstörde samhället

Men samtidigt som brytningen var lönsam, så hade den sitt pris och det talades om att gruvan förstörde samhället.

Redan på 1700-talet inträffade gruvras i Grängesberg, men det var år 1913 som en djup spricka mitt i samhället började skapa oro. Efter 15 år var sprickan så stor att samhället hade kluvits mitt itu.

Byggnad efter byggnad revs på rassidan och ett nytt centrum byggdes upp. På 1970-talet blev det gamla Grängesberg Centrum helt utraderat. Järnvägsstationen flyttades, skolan las ner, kyrkan flyttades och sjukhuset stängdes.

Mest lönsamma bolaget i landet

Det gamla Grängesbolaget som drev gruvan var en gång i tiden landets mest vinstgivande företag.

Som mest var 1000 personner verksamma inom gruvnäringen i Grängesberg och järnmalm bröts ner till 600 meters djup.

1989 var det andra tider. Gruvan var inte längre lönsam och en nedläggning blev ett faktum. Gruvan vattenfylldes och risken för nya ras minskade. Men drömmarna om att på nytt bryta järnmalm fanns redan då och har blivit till allt mer konkreta planer de senaste åren.

I så fall blir det utan utrustning från GIA och kanske istället från Atlas Copco i Örebro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.