Efter en biljakt från Orsa stannade den flyende föraren längs vägen till Våmhus, men försökte sedan köra på poliserna när de skulle gå fram till bilen. Foto: SVT Design

30-årig man försökte köra på poliser i Orsa – polisen öppnade eld

Uppdaterad
Publicerad

Vid 17-tiden på tisdagen försökte en 30-årig man köra över en polispatrull mellan Våmhus och Orsa. Polisen sköt skarpt mot fordonet. Föraren misstänks för bland annat mordförsök och anhölls senare på kvällen.

En polispatrull skulle stoppa och kontrollera en bil i centrala Orsa strax före klockan 17 på tisdagen. Bilföraren körde då därifrån och en polisjakt inleddes. Under jakten försökte föraren preja polisbilen av vägen.

En kort stund senare stannade bilen mellan Våmhus och Orsa. När poliserna närmade sig bilen försökte 30-åringen köra över poliserna, som då öppnade verkanseld mot fordonet.

”Bilen träffas i front och motorhuv men ingen person skadades vid eldgivningen” skriver presstalesperson Lars Hedelin på polisens hemsida. 

Betraktas som mordförsök

Tre personer greps. En förundersökning gällande försök till mord är inledd mot föraren.

– De två passagerarna är gripna initialt men rättsläget är fortfarande lite oklart. Vi måste se vad vi hittar i bilen och om passagerarna medverkat. Först då kan vi misstänka dem för något brott, säger Hedelin.

Öppnandet av verkanseld kommer rutinmässigt att utredas av polisens avdelning för särskilda utredningar.

Under tisdagseftermiddagen uppgav polisen att tre personer gripits. Rätt uppgifter är att två av personerna togs till förhör och släpptes senare. Föraren anhölls av åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.