”35 centimeter snö här på fjället” – hantverkare fast i snömassor i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnets snöoväder över norra Dalarna ställde till problem på en del håll på tisdagsförmiddagen. I Sälenfjällen var det flera som inte tog sig till jobbet på grund av snömassorna.

– Jag trodde att det var sommar på gång, säger målaren Kenny Helje-Haga som fick ge upp med sommardäck på bilen.

SMHI varnade för att det senaste dygnet skulle kunna komma uppemot 30 centimeter nysnö över Dalafjällen.

Stora mängder snö

Det blev precis så. Till och med lite mer.

– Det är 35 centimeter snö här på fjället. Det var inte som man hade tänkt sig, men det är bara att jobba på, säger maskinföraren William Stålknapp som röjde snö på vägarna intill Högfjällshotellet i Sälenfjällen.

“Tog mig inte upp till huset“

Flera hantverkare kunde inte i morse ta sig till sina arbetsplatser genom snömassorna på fjället. De flesta fick problem med ofta nymonterade däck för en annan årstid.

– Jag satte på sommardäcken men tog mig inte upp till huset som jag skulle måla i. Jag fick hjälp och skjuts av en kollega med fyrhjuldrift och vinterdäck. Det var tur, säger Kenny Helje-Haga.

Målaren Kenny Helje-Haga. Foto: Patrik Qvicker/SVT

I klippet ovan hör du maskinföraren William Stålknapp – den ende snöröjaren i tjänst i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.