Borlängebo åtalas – misstänks ha slagit och sparkat 12-årig pojke efter biljakt

Uppdaterad
Publicerad

En 60-årig man i Borlänge åtalas misstänkt för att ha jagat och kört på en 12-åring på sparkcykel. Enligt åklagaren sparkade mannen därefter pojken i huvudet och slog honom upprepade gånger. Sen dödshotade han en av pojkens vänner.

Pojkar i området hade utsatt mannens hus för busknackningar vid flera tillfällen under minst ett års tid.

Två vänner i samma grupp som den misshandlade pojken hade tidigare på kvällen sparkat på mannens ytterdörr, vilket barnen har erkänt i polisförhör.

Den aktuella kvällen i oktober 2022 fick mannen nog och lämnade huset för att jaga efter pojkarna med bil.

Slag och sparkar enligt åtalet

Enligt åklagaren och pojkarna så körde bilen upp på en gräsmatta så att den träffade en elsparkcykel och en pojke föll till marken. Då ska 60-åringen ha klivit ur bilen, satt sig ovanpå 12-åringen och utdelat cirka tio slag och en spark mot pojkens huvud. Förutom blåmärken och smärtor i ett knä gick även flera klädesplagg sönder.

Därefter åkte mannen hem till en annan av pojkarnas mamma och uttalade att han skulle döda hennes 14-årige son, vilket fångades med ljud och bild på övervakningskamera. Han åtalas utöver den grova misshandeln även för olaga hot.

Förnekar våldsamheter

60-åringen erkänner att han körde ikapp elsparkcykeln, och att han sedan greppade tag i pojkens kläder för att läxa upp honom. Däremot nekar han till att ha slagit pojken, eller att bilen ska ha kört på sparkcykeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.