70 000 fordon byggdes om för gengasdrift under kriget

Uppdaterad
Publicerad

Under andra världskriget gjorde avspärrningsläget att det inte fanns tillgång till olja och bensin i Sverige. Gengasen som framställs genom förbränning av ved blev ett alternativ och över 70 000 fordon i landet byggdes om till gengasdrift.

– Vi kan hamna i ett krisläge igen, som till exempel oljekrisen på 70-talet, säger han. Då är gengasen ypperlig, framförallt för bönder som har traktorer och egen skog där de kan hämta ved, säger gengasentusiasten Jan-Ola Olsson, som själv byggt om sin bil så att den kan gå på gengas.

Första hybridbilen?

Motoreffekten med gengas är cirka 30 procent lägre än med bensin, men det går att blanda bränslena hur som helst eftersom det är en sorts hybridbil efter ombyggnaden. Cirka två kilo ved per mil är normal förbrukning vid 100 procent gengasdrift.

– Skulle jag vilja köra fortare alternativt att det är en lång sugande uppförsbacke, så är det bara att spetsa i med lite bensin. Jag styr själv proportionerna med en knapp på instrumentbrädan, säger Jan-Ola Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.