A-traktorförare åtalas för krock med lastbil – fyra ungdomar skadades

Uppdaterad
Publicerad

En tonårsflicka misstänks för vållande till kroppsskada efter olyckan på riksväg 70 mellan Hedemora och Säter i mars i år, där fyra ungdomar skadades i en krock med en lastbil. Enligt åtalet hade flickan i A-traktorn väjningsplikt mot lastbilen.

Av de fyra personer som satt i A-traktorn skadades en person allvarligt och tre andra fick skador av lindrigare karaktär, bland annat ansiktsskador. Lastbilschauffören klarade sig utan fysiska skador.

Olyckan inträffade då A-traktorn skulle korsa en huvudled, och då körde ihop med en lastbil på huvudleden. Enligt åtalet har föraren varken erkänt eller förnekat brott, då hon inte minns händelsen.

A-traktorn var ombyggd till personbil

Enligt polisutredningen var A-traktorn ombyggd till en personbil, och eftersom tonåringen endast har AM-kort åtalas hon även för olovlig körning. Dessutom åtalas en av förarens föräldrar för tillåtande av olovlig körning, vilket är vanligt när trimmade eller på andra sätt ombyggda A-traktorer upptäcks.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regelskärpningar som hindrar manipulering av fordon. Det är ett av förslagen på regeländringar för A-traktorer som Transportstyrelsen nu lämnat till regeringen, berättar Josefin Hallenberg vid Transportstyrelsen i Borlänge. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.