ABB:s delårsrapport – Lägre vinst än väntat

Uppdaterad
Publicerad

ABB-aktien fick sig en törn när det visade sig att vinsten inte har ökat lika mycket som förväntat.

Efter fem minuters handel på Stockholmsbörsen hade ABB-aktien fallit med drygt 4,0 procent.

Men Sverigechefen är nöjd och flaggar för ytterligare nyanställningar:

-Jag bedömer att vi kommer att fortsätta rekrytera, men vi följer utvecklingen nogsamt. Vi gör även ersättningsrekryteringar, naturligtvis. Så jag vill inte gå ut med någon siffra, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.

Personalstyrkan ökade

Under fjolåret växte ABB:s svenska personalstyrka med cirka 100 personer. Det är inom tillväxtområden som förnyelsebar energi, gruvindustri och service som bolaget, som det ser ut nu, behöver rekrytera mer folk.

Orderingången för ABB Sverige ökade med 25 procent till 40,7 miljarder kronor 2011, vilket innebar att orderstocken vid årets slut låg på en historiskt hög nivå.

TT: Vad finns det för hot?

-Det är naturligtvis världsekonomin och den allmänna konjunkturen, den beaktar vi hela tiden. Och samtidigt en ökande konkurrens. Men den är vi inte rädd för.

Nettovinsten för hela ABB på motsvarande 5,6 miljarder kronor fjärde kvartalet var betydligt lägre än vad analytiker hade räknat med.

-Vi har haft en ogynnsam verksamhetsmix och prispress på vissa projekt som har tyngt marginalerna. Men med tanke på den osäkerhet och volatilitet som finns på marknaden så anser vi att det är ett starkt resultat.

Fakta: 8 800 anställda i Sverige

* ABB är verksamt inom kraft- och automationsteknik och har omkring 135 000 medarbetare i cirka 100 länder.

* I Sverige sysselsätter ABB runt 8 800 medarbetare på ett 30-tal orter, varav cirka 4 100 i Västerås och 2 600 i Ludvika.

* Svenska Investor, Wallenbergsfärens maktbolag, är största aktieägare i ABB med 7,8 procent av kapital och röster.

Källa: ABB, Investor (TT)

Mats Rörbecker/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.