Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hos Sveriges veterinärmedicinska anstalt följer man utvecklingen. Hör vad statsveterinär Gittan Gröndahl säger om abortviruset. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, SvD/TT och Martin Trygg, SVT

Abortvirus bland hästar sprider oro

Uppdaterad
Publicerad

Fyra hästar har dött av viruset EHV-1, eller abortviruset som det också kallas. Nu sprider sig oron bland hästägare för att sjukdomen ska spridas norrut.

Många ridhus har infört restriktioner sedan fyra hästar i Stockholmsområdet avlidit till följd av abortviruset. I bland annat Sundsvall har flera anläggningar stängt sina stall. I Rättvik har man inte stängt stallet men restriktioner har införts.

– Vi har gått ut med information och har man egen häst och kommer hit så måste man ta tempen på den och hålla den under uppsikt, säger Anna Sångmyr, ridskolechef.

Att viruset kallas för abortvirus beror på att dräktiga hästar får missfall om de drabbas. Sjukdomen börjar som en förkylning med feber för djuret.

Hästinfluensa samtidigt

Att hästar drabbas av viruset är inte ovanligt men oftast drabbades de då inte av den neurologiska varianten. Om hästen fått den visar det sig några dagar efter att febern försvunnit.

Men att hästen får feber innebär inte att den drabbats av abortviruset. Samtidigt härjar nämligen hästinfluensa med konstaterade fall i bland annat Östergötland och Dalarna.

– Vi vet att flera av de här fallen kommer från nyimporterade hästar, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA.

Hästinfluensa går dock att vaccinera mot vilket SVA rekommenderar. Även abortviruset går att vaccinera mot men det gäller inte den potentiellt dödliga neurologiska varianten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer