Åklagaren Ludmila Pronko säger att det inte var en bomb som hittades under tisdagen i Borlänge, men att teknikerna ska undersöka föremålet vidare. Foto: Ann-Louise Julin / Lisa Linder Lindberg

Åklagare om det farliga föremålet i Borlänge: ”Syftet var inte att hota eller angripa någon”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer kunde gripas efter att ett misstänkt explosivt föremål hittades i en bil vid polisstationen i Borlänge under tisdagen. 

– Det var ingen bomb, säger åklagare Ludmila Pronko till SVT Nyheter Dalarna på onsdagsförmiddagen.

Det var strax efter lunch på tisdagen som ett explosivt föremål upptäcktes i en bil parkerad vid polisstationen i Borlänge. 

– Det var en utomstående som hittat föremålet och transporterat till polisen för att överlämna det. Den personen är inte misstänkt, säger åklagaren Ludmila Pronko. 

Då föremålet var misstänkt farligt och polisen inte visste vad det rörde sig spärrades området kring polisstationen av under drygt fem timmar och allmänheten uppmanades att stanna inomhus.

”Syftet var inte att skada någon”

Vid 18-tiden hade Nationella bombskyddet oskadliggjort föremålet. 

- Syftet var inte att angripa eller skada någon. Det var ingen bomb. Vi vet inte vad det exakt är för föremål och vi måste få veta vad det är. Teknikerna ska analysera det, säger åklagaren Ludmila Pronko.  

En man i 30-årsåldern är anhållen misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En ytterligare man är även han misstänkt och sedan tidigare frihetsberövad och anhållen i en annan händelse. Den ena av de misstänkta personerna är förhörd och han nekar till brott och inblandelse i händelsen.

– Det finns inget i dagsläget som tyder på att de misstänkta personerna har kopplingar till mordet i Borlänge som hände i samma område, säger Pronko.

Hon menar den händelse där en 18-årig man hittades svårt skadad i närheten av polishuset i Borlänge under helgen och avled av sina skador på sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.