Foto: Niklas Hagman

Åklagaren yrkar på livstid

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleds rättegången i Svea hovrätt mot flera av de som dömts i Falu tingsrätt för inblandning i mordet på en 61-årig kvinna i Långshyttan.

Det är åtta av de tio som dömdes i tingsrätten som kommer att få sina fall prövade på nytt av Svea hovrätt. Det gäller fyra personer som dömdes för mord, två som dömdes för medhjälp till mord och två som dömdes till skyddstillsyn för underlåtenhet att avslöja mord.

Hittades i gruvhål

Det var den andra juli förra året som en 61-årig kvinna från Borlänge hittades mördad och dumpad i ett gruvhål utanför Långshyttan. Ganska snart misstänktes ett kompisgäng på elva personer. Utredningen visade att kvinnan under en bilfärd hade blivit strypt med en flaggstångslina och sedan utsläpad och knivhuggen innan hon dumpades i det vattenfyllda gruvhålet.

Kvinna mördad i Långshyttan

Hade lånat ut pengar

Motivet ska ha varit att några av de inblandade kände sig pressade av kvinnan då hon krävde tillbaka pengar som hon lånat ut till dem. I november åtalades de elva i kompisgänget för att på olika sätt vara inblandade i mordet. Rättegången i Falu tingsrätt pågick i sammanlagt 14 dagar.

Rättspsykiatrisk undersökning

Huvudförhandlingen avslutades den 22 december. Den 23 december meddelade Falu tingsrätt att fyra personer var skyldiga till mord och två var skyldiga till medhjälp till mord.  Rätten beslöt att dessa sex skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domarna avkunnades.

En led av psykisk störning

Resultatet visade att en av de sex, en 26-årig man som var den som enligt tingsrättsdomen knivhögg kvinnan, led av en psykisk störning som ”inte är en allvarlig psykisk störning”.  I utlåtandet står det också att det ”inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.” De övriga fem som undersöktes led inte av någon psykisk störning.

Tio fick fällande domar

Falu tingsrätt meddelade sina domar den 10 februari. Tio av de elva åtalade fick fällande domar. Fyra dömdes för mord, två för medhjälp till mord, tre för underlåtenhet att avslöja mord och en för egenmäktigt förfarande och häleri. Han hade bl a tagit emot pengar som tagits ut med kvinnans bankomatkort timmarna efter att hon dödats. En av de åtalade friades av tingsrätten.

Sex fick fängelsestraff

De som dömdes för mord var den 26-årige mannen som dömdes till 17 års fängelse, två män 22 och 24 år som båda dömdes till 16 år, och en 21 årig kvinna som dömdes till 12 år. Två män, 45 och 46 år, dömdes för medhjälp till mord och båda fick 10 års fängelse. De övriga dömdes till skyddstillsyn.

Vill bli friade

Av de tio som dömdes av tingsrätten är det åtta som kommer att få sina fall prövade på nytt nu av Svea hovrätt. När det gäller två av de som dömdes till skyddstillsyn så har vare sig de eller åklagaren överklagat domarna.

De som dömdes för mord och medhjälp till mord ifrågasätter bevisningen och vill nu i första hand bli friade från mordanklagelserna av hovrätten. I andra hand vill de ha sina straff sänkta.

Åklagaren yrkar på livstid

Åklagaren däremot yrkar på skärpta straff för alla utom en av dessa och den 26-årige man som enligt tingsrättens dom utdelade knivhuggen mot kvinnan anser åklagaren ska dömas till livstids fängelse. I tingsrätten dömdes han till 17 år.

Hovrättens förhandlingar kommer att hållas i Attunda tingsrätts lokaler i Sollentuna norr om Stockholm. Totalt är 14 dagar bokade under våren för det här målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet