Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på bebisyoga i Falun – en av alla aktiviteter som finns för föräldrar. Foto: SVT

Aktiviteter kan stärka föräldrarollen – följ med på bebisyoga

Uppdaterad
Publicerad

Personal på familjecentraler upplever att många föräldrar i dag känner sig lite vilsna i föräldrarollen. Men genom att göra aktiviteter med sin bebis kan den stärkas menar psykologen Lina Blomgren.

– Det gäller framför allt aktiviteter där man får kontakt med sitt barn som till exempel babymassage, berättar Lina Blomgren som arbetar på BVC i Borlänge.

Men hon säger också att det är viktigt att komma ihåg att små bebisar i sig själva inte har något behov av massa aktiviteter.

”Kan gynna föräldrar och barn”

– Forskning visar att ju mer man är med sitt barn och lär känna det, desto tryggare blir man med sitt barn. Så på så sätt kan aktiviteter gynna både förälder och barn. 

Har man som förälder fått för lite sömn eller inte orkar av andra anledningar så är det också bättre att låta bli aktiviteterna än att gå. 

– Det kan vara stärkande att träffa andra föräldrar. Men det kan också bli tvärtom.

Testar bebisyoga

En av alla aktiviteter som erbjuds föräldrar i dag är bebisyoga. Något som bland andra Sara Andersson i Falun provar på tillsammans med dottern Lykke.

– Det är ju svårt att veta om det blir för mycket aktiviteter men hon verkar inte så brydd så jag tänker att det går bra.

”Extra mysigt med en bebis” – starta klippet och följ med på bebisyoga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.