Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen testar bara vårdpersonal och de med symptom som kräver vård de kommande dygnen. Foto: Torbjörn Påhlman /SVT

Akut brist på analyskapacitet – därför pausas provtagningen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på covidprovtagningen i Dalarna, har ökat kraftigt den senaste tiden. Så pass mycket att de analyserande labben inte hinner med. Därför uppmanas nu allmänheten att avstå att testa sig de närmaste dygnen.

– Man måste kunna identifiera sig som vård och omsorgspersonal för att kunna få ut ett provtagningskit, åtminstone idag och imorgon, säger Roger Larsson, chefsläkare i Region Dalarna.

Övriga med symptom uppmanas  tills vidare bete sig som om man har covid-19 och planera för att stanna hemma i en vecka.

– Vi ber personer som har inga eller lindriga symtom att avstå från att provta sig och att ha tålamod tills bristen på analyskapacitet är åtgärdad, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare, Region Dalarna.

Bakgrunden till beslutet är att antalet tester och bekräftade fall har ökat kraftigt till följd av den accelererande smittspridningen. Trycket på labben som analyserar är så stort att det nu råder akut brist på analyskapacitet, enligt Region Dalarna.

I klippet ovan förklarar chefsläkare Roger Larsson varför man nu uppmanar allmänheten att inte ta sig till teststationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.