Foto: SVT

Äldre skyddas från oseriösa telefonförsäljare

Publicerad

Problemet med telefonförsäljare som lurar äldre personer har blivit så pass omfattande att det i Hofors talas om att låta gode män tar över det ekonomiska ansvaret för flera äldre personer.

På så sätt lyckas de oseriösa telefonförsäljarna inte sälja produkter och tjänster till äldre personer som har svårt att förstå vad de som ringer egentligen är ute efter.

Staffan Berglind är god man. Han åker runt och hjälper äldre, bland annat med att betala räkningar. Problemet med telefonförsäljare har gett honom extra mycket att göra. Många på landsbygden äger skog och räknas därmed som företagare. Det gör att de förlorar många av sina konsumenträttigheter, som möjligheten till ångerrätt och möjligheten att registrera sig hos Nix.

Nu undersöks möjligheten för gode män att ta över den ekonomiska förvaltningen helt.

– Det blir ju ett större ingrepp i integriteten, men kan också ses som en hjälp för huvudmannen som annars kan råka ganska illa ut, säger Ingrid Pettersson, överförmyndare vid Hofors kommun.

SVT:s säljgranskning fortsätter på blogg.svt.se/pejl/

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet