Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fruktansvärt” – hör om oron bland äldre i Säter efter beslutet om att dra in på extrapersonal som ska vaka vid äldre människor som snart väntas dö. Foto: Hannes Forssell/SVT

Äldre oroas över att dö ensamma – efter besparingsbeslut i Säter

Publicerad

Säters kommun beslutade innan årsskiftet att dra ner på vårdbemanningen vid livets slutskede. Något som skapat oro.

– Vi har fått många samtal från äldre som undrar ”ska vi ligga ensamma och dö”, säger Ingrid Persson, som är engagerad i pensionärsorganisationen SKPF i Säter.

Tidigare har kommunen satt in extra personal när det har behövts vid vak, alltså att vårda de som bara väntas leva några timmar eller dagar till.

Men nu bedömer man att det kostar för mycket. I stället ska den vården skötas av ordinarie personal när inte anhöriga kan vara på plats.

– Tanken är att ordinarie personal ska klara det här tillsammans med anhöriga, säger kommunstyrelsens ordförande i Säter Mats Nilsson (S).

Åtgärden beräknas spara drygt en miljon kronor årligen.

”Fruktansvärt”

Ingrid Persson har själv jobbat inom vården i 40 år, bland annat med vak.

– Det är väldigt viktigt att man finns där och håller en hand, för väldigt många blir oroliga, säger hon.

– Det här är fruktansvärt, säger hon om beslutet som Säters kommun nu tagit.

I klippet ovan berättar Ingrid Persson om reaktionerna hon fått och kommunalrådet Mats Nilsson berättar varför åtgärden görs.

Beslutet togs i socialnämnden. SVT Dalarna har bett dess ordförande Sune Hemmingson (C) om en intervju, men han har avböjt och velat ha frågor skickade skriftligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Mats Nilsson (S) förklarar beslutet att dra ner på extrapersonal och hur bemanningen nu ska skötas. Foto: SVT/arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.