En kvinna ska ha avlidit till följd av uttorkning i samband med den varma sommaren. Nu anmäls boendet i Borlänge till IVO. Foto: TT

Äldreboende i Borlänge anmäls för att ha orsakat kvinnas död

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldreboende i Borlänge anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en kvinna ska ha avlidit i samband med den extremt varma sommaren.

Det är en anhörig till den avlidna kvinnan som kritiserar boendet för bristande omvårdnad och för att inte ha sett till att kvinnan fått i sig tillräckligt med vätska.

Blev illamående

Det var i början av augusti som anhöriga märkte att kvinnan uppträder förvirrat. Hon har legat inne på sitt rum under sommaren som var extremt varm. Enligt anmälan försämras därefter kvinnans tillstånd snabbt och hon blir illamående och får diarré.

Anmälaren upplever att personalen på boendet inte lyssnar till de anhörigas oro och att ingen reagerar på att kvinnan inte dricker som hon ska. En läkare förmodar att kvinnan drabbats av magsjuka. När hon fortsätter att bli sämre tror en annan läkare att hon drabbats av ett virus och skickar henne akut till Falu lasarett där hon senare avlider till följd av uttorkning och akut njursvikt.

Hög personalomsättning

I anmälan till IVO skriver den anhöriga bland annat att personalomsättningen varit hög, att ingen fyllt i den vätskelista som fanns, eller såg till att kvinnan, som var blind, kunde nå och fick i sig den vätska som ställdes in på rummet.

– Jag beklagar att de anhöriga upplever att vi inte tagit deras oro på allvar, skriver Johanna Munters Olsson, verksamhetschef särskilt boende i Borlänge kommun och fortsätter:

– Vi har brustit i dokumentation av bland annat måltidsdagbok. Vad jag kan se så har sjuksköterskor gjort flera insatser för brukaren och vi har gjort bedömningen att det inte finns skäl för en lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.