Älgflugorna fler än vanligt – enligt rapporter

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen för älgflugan, eller hjortflugan som den egentligen heter, är här. Och i år verkar det finnas väldigt många i skogen.

– Man ser mycket på sociala medier. Det skrivs mycket om dem så man får en uppfattning om att de är ganska många, säger Anders Lindström, insektsforskare Statens veterinärmedicinska anstalt.

Men om det verkligen är så, är oklart. Det finns nämligen väldigt lite forskning om älgflugan. 

– Det finns ingen som mäter om de blir fler, eller om de sprider sig eller så där. Det finns nån allmän uppfattning om det, som säkert stämmer. Men vi har inga siffror på det. 

Kan orsaka stort lidande för djur

Hjortflugan är en lusfluga som lever som parasit på stora hjortdjur som bland annat älg och rådjur. För djuren kan de orsaka stort lidande. 

Och det finns en oro även hos människor. Men enligt Anders Lindström behöver man inte vara rädd. 

– De är inte särskilt farliga. Vi känner inte till att de sprider några sjukdomar egentligen. Men en del blir bitna och upplever att de får stora knölar och bölder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.